Друга міжнародна конференція «Українська соя: органічна і традиційна», яка нещодавно завершилася у Києві, зібрала багато авторитетних експертів ринку бобових культур. Одним із таких, безперечно, є доктор біологічних наук, професор, головний науковий співробітник відділу селекції, генетики та насінництва бобових культур В’ячеслав Січкар, який поділився з кореспондентом «UGM» власною думкою стосовно перспектив розвитку сої в Україні та світі.

– Соя завоювала увесь світ. Мабуть, якщо ми візьмемо історію землеробства ХХ-ХХІ сторіччя, то скоріш за все не знайдемо іншої культури, яка б розвивалася так динамічно.

Якщо зараз ми говоримо про те, що Україна вирощує сою на 2 млн га і отримує 4 млн тонн урожаю – це величезний успіх. І до нього ми прийшли досить швидко. Чим цей успіх можна пояснити? Перш за все заслуга в тому, що ми вивели свої, вітчизняні сорти.

У тридцятих роках минулого сторіччя у нас була спроба наростити посіви сої, але тоді все це закінчилося не зовсім вдало. Найбільшим недоліком тих часів стала відсутність вітчизняних сортів. Завозилися сорти з Китаю, з ряду інших країн, але вони не дали тих результатів, які дають наші сорти, – відзначив науковець і додав, що завдяки скоростиглим сортам сої фактично вся територія України придатна для вирощування цієї культури.

Детальніше у відео!

https://youtu.be/YdleBAjSi_g

Читайте також: Експерт: настало соєве тисячоліття

Олег Сергеев

Щасливим є той, хто може розгледіти красу у звичайнісіньких речах, там де інші нічого не бачать! Все – прекрасне, досить лише вміти придивитися (Каміль Пісарро)

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я