Аграрії от-от розпочнуть посів кукурудзи в Україні. Для ефективного проведення посівної кампанії, слід пам’ятати декілька простих правил, які дозволять максимально ефективно розкрити потенціал врожайності культури.

Ціна на кукурудзу продовжить зростати

Перерахувати ключові фактори при посіві кукурудзи ми попросили експерта групи компаній UA Group Олександра Горбенка.

– На врожай кукурудзи та його якість найбільше впливають час і технологія сівби, глибина загортання насіння і густота стояння рослин. Зважаючи на це, посів слід проводити якомога раніше. Вирощувані в Україні гібриди кукурудзи «Woodstock» краще утворюють качани при ранньому висіві, який можна починати, коли середньодобова температура ґрунту досягне +6 °C на глибині 5 см.

Щодобове запізнення з сівбою після оптимального строку знижують врожайність на 1%. Тобто, запізнення із висівом на тиждень означає зниження врожайності на 7%, на два тижні – на 14%, на три тижні – на 21%, – наголошує пан Олександр.

Що стосується глибини сівби, тут слід пам’ятати, що цей показник залежить в основному від ґрунтово-кліматичних умов регіону. Досить велике зерно рослини потребує багато вологи і кисню. Саме тому, з одного боку, варто, щоб насіння мало потрібний контакт з ґрунтом і його незруйнованою капілярною системою, яка забезпечуватиме надходження ґрунтової вологи, а з іншого, ґрунтовий шар над насінням повинен бути пухким і не дуже товстим, щоб надходив кисень, необхідний для проростання, – наголосив експерт UA Group.

Читайте також: Експерт: Кукурудза раннього висіву – запорука стабільного достатку (фото)

 

Андрей Мороз

Главная победа – победа над самим собой

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я