Соя має ряд відчутних переваг перед іншими сільськогосподарськими культурами. На цій рослині, без перебільшення, тримається галузь тваринництва, розвиток якої сьогодні неможливо уявити без кормових соєвих добавок.

У цьому переконаний власник десяти високопродуктивних сортів сої селекції «Соєвий вік» Руслан Моніч.

– Хотілося б наголосити, що соя селекції «Соєвий вік» завоювала популярність не лише в Україні, а й у таких країнах ЄС як Словаччина і Польща, де зараз відкриті представництва нашої компанії, – насамперед відзначив наш співрозмовник.

– Польський осередок «Соєвого віку» – науково-дослідний центр розвитку сої «Age Soya» – нещодавно спільно з Інститутом біополімерів в Лодзі став учасником грантової програми на обробку насіння сої біополімером, який розщеплюється при температурі 10-12 градусів. Це дасть можливість використовувати насіння сої з можливістю посіву у грудні, а також на початку весни. Крім того, при розщепленні полімер набуватиме властивостей органічного добрива. Зараз ми працюємо над тим, щоб підібрати інокулянт, який найкраще взаємодіятиме із цим біополімером.

За словами Руслана Моніча, залучення європейських інвестицій в Україну – одне із пріоритетних його завдань. Вигравши черговий грант європейської інвестиційної програми для розвитку малого бізнесу «Горизонт 2020», Наукова селекційно-насінницька фірма і Торговий дім «Соєвий вік» стали учасниками дворічної програми фінансування для презентації нових ліній сої, які при дотриманні всіх необхідних технологій мають потенціал врожаю 7 тонн/га і вище.

– Нові сорти сої селекції «Соєвий вік» ми презентували на найбільшому Дні поля 2017 року в Україні, який наприкінці серпня наша команда провела у Кропивницькому. Тоді презентовані сорти дуже зацікавили багатьох сільгоспвиробників, – наголосив власник Торгового дому «Соєвий вік» Олександр Ушаков.

– Загалом на демонстраційному полігоні експерти компанії презентували 6 нових сортів сої селекції «Соєвий вік» – ВІОЛЕТТА, МАЙЯ, ВАНЕССА, КАРДИНАЛ, СЛАВІЯ, БАЛАТОН, – відзначає власник наукової селекційної компанії Руслан Моніч і додає, що із 2017 року презентовані сорти проходять державне сортовипробування в Україні. А деякі з них – ВІОЛЕТТА, МАЙЯ – вже зареєстровані у таких країнах Європейського Союзу як Литва і Польща, а також проходять сортовипробування у Словаччині і Росії.

Крім того, за словами експерта, європейців приємно вразили біологічні характеристики і економічні показники нових українських сортів сої селекції «Соєвий вік».

– Наприклад, сорт ВІОЛЕТТА можна охарактеризувати закінченим типом росту, високим вмістом білка і можливістю вирощувати другий урожай, – уточнює пан Руслан. – Крім того, цей сорт швидко емульгує і придатний до харчової переробки молока і тофу, має приємні смакові якості.

МАЙЯ – також доволі перспективний сорт, який характеризується концентрацією урожаю у верхній частині рослини і високим вмістом білка. Є придатним для харчової промисловості.

На рослинах сортів ВАНЕССА і КАРДИНАЛ наші фахівці спостерігали стабільно велику кількість бобів на культурі. Причому, хто був на Дні поля 2017 ТД «Соєвий вік» у Кропивницькому – не дасть збрехати: боби на рослинах сорту КАРДИНАЛ нагадували за своєю формою і типом прикріплення зв’язку бананів. Сама ж культура рясніла цими зв’язками і в той же час не вилягала на землю під тиском такої кількості бобів. Як і інші новопредставлені сорти, КАРДИНАЛ також придатний для харчової переробки.

Не можна не виділити сорт СЛАВІЯ, який характеризується багатоквітковістю та великою кількістю бобів у вузлі. А велика листяна маса дозволяє рослині швидко затінювати грунт, зменшуючи випаровування вологи із землі, а також унеможливлюючи активний розвиток бур’янів.

БАЛАТОН стане у нагоді фермерам, які мають на меті отримати два врожаї за сезон, а також для посіву в органічних господарствах. Є надійним попередником озимих культур. Крім того, сорт може бути використаний як сидеральний пар: зелена маса перегниває і живить землю, а коренева система рослини дає додаткове харчування азотом. Дуже швидко емульгує, придатний до харчової переробки, зокрема, для виробництва молока і тофу, має приємні смакові якості. До того ж сорт є високобілковим.

– Загалом, про якісні характеристики нових сортів сої селекції «Соєвий вік» можна говорити дуже багато, але краще за все побачити їх безпосередньо на полі, – переконаний Олександр Ушаков. – На Дні поля 2017 у Кропивницькому ми серйозно зацікавили наших гостей, клієнтів і партнерів оновленою лінійкою продукції. Уже тоді отримали декількасот заявок, запитів і пропозицій співпраці по цим сортам. Зовсім скоро вітчизняні агровиробники матимуть змогу випробувати на практиці нові сорти сої селекції «Соєвий вік», – каже експерт і додає, що саме вони по-новому розкриють потенціал врожайності сої в Україні. У світі давно вже настало соєве тисячоліття.

Поступово ця культура завойовує нові посівні площі і в Україні. Наше завдання полягає лише в тому, щоб вчасно реагувати на усі виклики агросектору і давати йому справді якісний продукт, яким, безперечно були, є і будуть сорти сої селекції «Соєвий вік».

– Окремо хотілося б подякувати Руслану Монічу та усьому колективу наукової селекційно-насінницької фірми за багаторічну плідну співпрацю із Торговим домом «Соєвий вік», завдяки якій такі сорти як АННУШКА, МАВКА, БІЛЯВКА, САНДРА, АНАСТАСІЯ, АЛЬЯНС, СРІБНА РУТА, АНТОШКА, АТЛАНТА та СМУГЛЯНКА селекції «Соєвий вік» знають не лише в Україні, а й у багатьох країнах Європейського Союзу, – на завершення додав Олександр Ушаков.

Андрей Мороз

Главная победа – победа над самим собой

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я