На початку березня влада Аргентини дозволила фермерам вирощувати два сорти ГМО-кукурудзи, патент яких належить компанії Syngenta і місцевому відділенню компанії Dow Chemical. Крім того, зелене світло перед собою побачив ще й один сорт ГМ-сої, патент якого належить компанії Bayer SA.
Як повідомляє AgroPortal із посиланням на Reuters, офіційний дозвіл опублікували через тиждень після того, як аргентинські чиновники уклали угоди із компаніями – власниками патентів, який передбачає виплату роялті за використання насіння другого покоління, тобто отриманого в результаті збору врожаю.
Раніше законодавство Аргентини дозволяло фермерам використовувати насіння другого покоління без виплати роялті невизначений час, проти чого запекло виступали компанії – патентовласникам.
Сорт кукурудзи GMG (патент Syngenta) стійкий до молі, гліфосфату амонію і глюфозату. Сорт кукурудзи (патент Dow Chemical) стійкий до певних гербіцидів. Сорт сої (патент Bayer) стійкий до гербіцидів, що містить гліфосат, глюфосат і ізоксафлутол.
Нагадаємо, Аргентина посідає третє місце у світі серед експортерів кукурудзи і соєвих бобів, а також одним із світових лідерів постачання соєвого шроту та олії.
Читайте також: В Украине начнут привлекать к уголовной ответственности за ГМО?

Главная победа – победа над самим собой