Органічне виробництво створює нові робочі місця у суміжних галузях, пов’язаних із сільським господарством. Поряд з виробництвом органічних харчових продуктів в Україні розвивається виробництво необхідних технологічних елементів: органічного насіння, дозволених стандартами органічного виробництва засобів захисту рослин, біологічних препаратів боротьби із шкідниками та хворобами рослин і тварин, кормів та кормових добавок. Велике значення тут відіграє українська аграрна наука. Розширюється маркетингова та консультативна діяльність.

Про це сказала заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова у вітальному слові до учасників круглого столу «Органічне виробництво – пріоритетний напрям аграрного сектору України» у рамках «Агро-2018». У заході взяли участь представники Мінагрополітики, міжнародних проектів технічної допомоги, профільних асоціацій, виробники та науковці.

«Україна стала невід’ємною складовою глобального ринку органічної продукції, задовольняючи попит різних країн світу. Приємно, що виробництво української органічної продукції сьогодні диверсифікується. Поряд із вирощуваннях органічних зернових (а наша країна входить до перших 10 країн світу за площею сертифікованих органічних земель під зерновими), розвивається органічне садівництво та відповідна переробка, виробництво молочної та м’ясної продукції», – підкреслила Олена Ковальова.

За словами заступника Міністра, доопрацьований «органічний» законопроект з асоціаціями, експертами, громадськістю та за підтримки кількох міжнародних проектів, після прийняття Верховною Радою, дозволить чітко визначити ті позиції, які на сьогодні ще залишаються поза зоною нормативного регулювання. Зокрема, йдеться про системи контролю та реєстрації, а також можливість надання державної підтримки виробникам органічної продукції.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Довідково:

За інформацією FiBL та IFOAM («Світ органічного сільського господарства. Статистика та тренди 2018») у 2016 році в Україні нараховувалось 294 господарства, що отримали статус «органічних», а загальна площа сільськогосподарських земель, обробіток яких здійснювався з дотриманням принципів органічного виробництва, склала 381,2 тис. га (0,9 % від загальної площі земель сільськогосподарського призначення в Україні), з яких 91,6 тис. га перебували у перехідному періоді. Також в Україні сертифіковано 550 тис. га дикоросів.

Майже половина сільськогосподарських угідь України, сертифікованих як органічні, зайняті під вирощуванням зернових (45,4 %). Понад 18% таких угідь займали олійні і ще 5,3% – бобові. Далі йдуть овочі – 1,6% та фрукти – 0,7%.

За інформацією Мінагрополітики

UA GROUP

Ми – журналісти, які працюють на аграріїв, а не навпаки.

Долучайтесь до нашої дружної команди, до колективу думаючих людей.

Приєднуйтесь до UA Group Media!

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я