За результатами 2017 року Україна показала зростання поставок агропродовольчої продукції до ЄС на 34%, що 1,4 млрд євро більше, ніж минулого року. Така динаміка є рекордною за останні 5 років. Згідно останнього звіту Європейської Комісії серед основних країн-постачальників агропродовольчої продукції до ЄС Україна піднялась з 8-го на 4-те місце, поступаючись місцем лише Бразилії, США і Аргентині.

Станом на 27 лютого 2018 року Україна вже закрила 4 квоти на мед, виноградний і яблучний соки, а також пшеницю і кукурудзу на безмитний експорт до ЄС. Закрита також квартальна квота на експорт м’яса птиці і піврічна квота на вершкове масло.

Минулого року спостерігалося більш активне закриття квот на початку року. У лютому 2017 року поміж 4-х закритих квот спостерігалось значне використання низки інших квот у межах 70%-80%.

Нагадаємо, що з 1-го жовтня 2017 року вступили в дію додаткові безмитні квоти на 8 груп товарів, а саме: мед, крупи і борошно, оброблені томати, соки і низку зернових: овес, пшеницю, ячмінь і кукурудзу. Наразі закриті 4 квоти із додаткових: по меду, обробленим томатам, пшениці і кукурудзі.

«Третій рік дії Угоди про Асоціацію вже почав приносити позитивні результати. Частка країн ЄС у структурі агропродовольчого експорту України наразі становить біля 32%, а сам аграрний експорт України до ЄС став рекордним за останні 5 років. І хоча більшість експортованої до ЄС це сировина, активно нарощуються поставки нішевих і готових продуктів, як, наприклад, – кондитерських виробів, ягід, горіхів і соків», – прокоментувала Дар’я Гриценко, аналітик зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

За матеріалами УКАБ

 

UA GROUP

Ми – журналісти, які працюють на аграріїв, а не навпаки.

Долучайтесь до нашої дружної команди, до колективу думаючих людей.

Приєднуйтесь до UA Group Media!

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я