У Дніпрі завершився перший модуль Агрошколи УКАБ у 2018 році «Годівля та кормозаготівля». Під час двох днів семінару близько 30 учасників обговорили важливість годівлі корів згідно технологічних груп, основні аспекти кормозаготівлі та методи збільшення надоїв.

Другий день практичного заняття відбувся на базі високотехнологічної ферми з виробництва молока МВК «Єкатеринославський» в Дніпровській області. Спеціалісти господарства провели фахову екскурсію фермою, показали умови утримання корів та процес доїння.

Про технологічні аспекти заготівлі силосу, сінажу та важливість якісних грубих кормів розповів Володимир Мірненко, експерт з технологічної підтримки компанії «Пьотінгер Україна». Раціональне харчування корови є головним чинником впливу на її молочну продуктивність. Аби заготовити якісний сінаж із вмістом 20% протеїну, потрібно дотримуватись правильної технології заготівлі та вірно обрати оптимальний термін скошування. У бобових трав, люцерні – протеїну більше в листочках аніж в стеблах, тому в процесі заготівлі важливо максимально концентруватися на збиранні листочків. Експерт відмітив переваги годівлі корови грубими кормами: «Порівнюючи собівартості компонентів, необхідних для повноцінного харчування корови, їх отримання з грубих кормів коштуватиме в 2-3 рази дешевше, ніж з концентрованих. Окрім фінансових переваг, грубі корми більше відповідають потребам травної системи корів, підтримують їх здоров’я та подовжують період продуктивності тварин».

Незалежний експерт В’ячеслав Гумен розповів про годівлю молочних корів з урахуванням фізіологічного стану та фази лактації. За його словами, в першій фазі лактації необхідно використовувати корми і раціони з високою концентрацією обмінної енергії в одиниці сухої речовини, щоб задовольнити загальну потребу організму корови в обмінній енергії на синтез молока. «В другий період лактації годівлю організовують так, щоб досягнута під час роздоювання продуктивність утримувалася якомога довше – молоко необхідно одержувати за рахунок високоякісних об’ємистих кормів. В третій період лактації корови повинні продовжувати відновлювати втрати маси тіла в період роздоювання, в раціоні мають переважати силос, сінаж та сіно», – розповів фахівець.

Тему особливостей транзитного періоду та основних джерел протеїну в раціоні розкрив Семенко Віталій, експерт з годівлі ВРХ компанії Cargill. За словами фахівця правильна годівля корови в перехідний період підвищує рентабельність виробництва молока та дозволяє уникнути багатьох проблем зі здоров’ям, котрі пов’язані зі зміною гормональної системи та обміну речовин. Важливим є знання біохімії при годівлі та роботі рубця для того, щоб скорегувати раціон тварини та забезпечити її всіма необхідними речовинами. Основними джерелами протеїну, котрий впливає на кількість молока, беззаперечно залишаються силос та сінаж.

Технологи МВК «Єкатеринославський» продемонстрували основні аспекти роботи комплексу, методи збільшення надоїв та поділились досвідом догляду за тваринами. Комплекс унікальний тим, що на одному виробничому майданчику зосереджено більше 5 тис. голів худоби швіцької породи, 1,5 тис. з котрих становить дійне стадо.

Читайте також: Гібрид пізнається в біді, або яку кукурудзу обрати на цей сезон

На товаристві використовують доїльну залу паралельного типу 2×20, (обладнання шведської компанії DeLaval). Доїння корів проводять тричі на день з інтервалом у 8 годин. Корів перед «запуском» доять раз на день. За добу реалізують близько 50 тонн молока.

Першу лінію комплексу утворюють молочний блок та корпуси для корів. У корівниках установлено термодатчики і штори, котрі реагують на зміни температури. На території комплексу є майданчики для вигулу тварин. Друга лінія призначена для молодняку. Утримання проводиться дрібними групами – телички і бички окремо.

Для забезпечення автоматизованої системи управління стадом використовують вушні бирки з електронним чіпом, котрий дозволяє здійснювати он-лайн контроль та облік надоїв, контролювати фізіологічний стан кожної корови.

Олександр Красюк, фахівець по роботі з постачальниками ПАТ «Бель Шостка Україна», прокоментував основні переваги проведення подібних заходів: «Окрім отримання корисних навиків від проведених лекцій та практичних завдань, важливим моментом є можливість спілкування фермерів між собою в неформальній обстановці для обміну досвідом. Дуже багато однакових ферм з різними проблемами і безпосередня взаємодія їх представників приносить найкращі результати у напрямку їх подолання».

«Цікаво було послухати про нові тенденції у сфері годівлі, лікування, гігієни та утримання корів. Важливою інформацією стали рекомендації по технологічних основах заготівлі силосу та сінажу. Ці практичні поради ми однозначно будемо застосовувати на нашому фермерському господарстві», – відзначив фермер Страченко Олексій.

За матеріалами УКАБ

 

UA GROUP

Ми – журналісти, які працюють на аграріїв, а не навпаки.

Долучайтесь до нашої дружної команди, до колективу думаючих людей.

Приєднуйтесь до UA Group Media!

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я