Як відомо, попереджувати хвороби завжди краще, ніж потім лікувати їх, витрачаючи значні кошти на дороговартісні ліки чи процедури. Особливо актуальним це питання є для гіпертоніків, які змушені щодня слідкувати за власним тиском і вживати медичні препарати.

За даними статистики, в Україні близько 30% дорослого населення страждає від цієї хвороби. За такої ситуації у боротьбі з підвищенним тиском можна заручитися допомогою не лише синтетичних препаратів, а й корисних бобових культур. Зокрема, червоною, зеленою і чорною сочевицею. Саме страви із цієї культури є досить ефективним засобом у боротьбі з підвищеним тиском та серцево-судинними захворюваннями.

Крім того, страви із сочевиці нормалізують кров’яний тиск, допомагають роботі ендокринної системи, а також стабілізують рівень цукру в крові. Саме тому страви із цієї бобової культури необхідно споживати і людям, хворим на цукровий діабет.

Науковці із канадського університету Гельфі провели експеримент, у ході якого з’ясували, що сочевиця знижує тиск і рівень холестерину в крові. У досліді взяли участь 24 добровольці. Спочатку їм запропонували окремо з’їсти страви з рису і картоплі. Потім вони скуштували порції рису і картоплі у поєднанні із сочевицею. Після цього людям вимірювали тиск, фіксуючи рівень цукру в крові, тиск перед прийомом їжі, а також через дві години після.

Виявилося, що після спожитих рису і сочевиці рівень цукру в крові людей був на 20% нижчим, ніж після вживання виключно рису. У випадку з картоплею рівень цукру в крові був нижчим на 35%. Виходить, що після вживання сочевиці рівень холестерину в крові і тиск знижуються. На думку вчених, це відбувається через високий вміст у сочевиці корисних мікроелементів, вітамінів групи В і протеїну, але при цьому культура практично не містить жиру. Користь для серця полягає у великому вмісті солей фолієвої кислоти і магнію. Власне тому попит на сочевицю стабільно продовжує рости, як серед фермерів, які вже сьогодні активно вирощують культуру, так і серед простих українців, які її споживають.

Читайте також: Ігор Тарикін: «Користуємося переважно імпортною технікою»

Олег Сергеев

Щасливим є той, хто може розгледіти красу у звичайнісіньких речах, там де інші нічого не бачать! Все – прекрасне, досить лише вміти придивитися (Каміль Пісарро)

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я