Вінничанин Сергій Бондаренко нещодавно почав вирощувати австралійських червоноклешневих раків. Тримає їх у домашньому акваріумі.

“Такі раки в Україні з’явилися зовсім нещодавно. Стало цікаво, що це таке. Замовив кілька штук через Інтернет. Запустив їх у домашній акваріум. Нещодавно з’явилося потомство. Доводиться їх роздавати, адже для всіх не вистачає місця“, – розповів Бондаренко.
На відміну від річкових раків, які зазвичай мешкають в Україні, австралійські мають синій колір.
“Крім окрасу вони ще відрізняються розмірами та вагою. Однорічний австралійський рак розміром з омар. Важить в середньому 120 грамів. У нього більше м’яса. Таких раків можна розводити не лише для краси, вони їстівні. Їх готують як делікатес“, – продовжує Бондаренко.
Годує клишоногих Сергій замороженим кормом для риб та вареним горохом.
“Взагалі то раки їдять і траву, і м’ясо. Але в акваріумі це робити не варто. Бо так тільки буде псуватися вода, у якій вони живуть. З’являться бактерії і всі, хто живе в акваріумі, загинуть. А загалом, австралійські раки люблять тепло. Тому вода має бути з постійною 25-градусною температурою. Як відомо, раки люблять жити під камінням. У так званих “хатках”. Щоб вони затишно себе почувалися, зробив їм по “кімнаті” з водостічної пластикової труби діаметром на 50 міліметрів”, – каже Бондаренко.
Сергій також зауважує, якщо тримати австралійських раків для декору, разом з іншими рибами, акваріум має бути великого об’єму.
“Це для безпеки інших риб, бо коли буде тісно, раки з нудьги можуть влаштовувати полювання. Вони ж по своїй природі – хижаки“, – пояснив експериментатор.
Дивіться відео:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=8tT33DpSelQ

Ніщо так не прикрашає наш агросектор, як блондинки 🙂