Вирощування нішевих ягід в Україні є рентабельним видом агробізнесу в сегменті з низькою конкуренцією між виробниками. Прикладом такої ягоди є журавлина. У 2016 році вітчизняне виробництво журавлини склало 338 тонн, що дозволило нашій країні увійти в першу десятку країн-виробників.

Обсяги виробництва країнами-виробниками журавлини в світі в 2016 році, тонн

дані сайту www.tridge.com

Однак, за своїми природно-кліматичними умовами Україна здатна збирати набагато більше цієї корисної ягоди. Так, в 2013 році її виробництво досягало 800 тонн. Причинами такого спаду є те, що в нашій країні журавлину в основному збирають вручну в дикій природі, а в зв’язку з скороченням лісів зменшується і база для збору ягоди.
У той же час, в країнах-лідерах ринку журавлину виробляють промисловим способом, на сільськогосподарських плантаціях. Досвід наших сусідів, Білорусі та Латвії, доводить ефективність такого підходу і в умовах, схожих на українські.
Хоч культивована журавлина і поступається дикоростучій за складом корисних речовин, але значно виграє в неї з інших споживчих властивостей – зовнішнім виглядом і розміром. Та й вирощувати журавлину значно рентабельніше, ніж збирати в лісі.
Внутрішній ринок даної ягоди постійно збільшується під впливом поширюваних серед населення ідей здорового харчування. Існуючі площі журавлинних плантацій не зможуть задовольнити постійно зростаючий попит.

Тому вивід на ринок України нового агропідприємства, що займається вирощуванням журавлини, є своєчасним і перспективним кроком. Для такого господарства можливе отримання державної підтримки в рамках програми на 2017-2021 роки. На таку підтримку виділяються бюджетні кошти в сукупному розмірі до 1% ВВП, що формується в сільському господарстві.
Підготовлений аналітиками Pro-Consulting бізнес-план передбачає вирощування журавлини на площі 5 гектарів. Ділянку для цього слід ретельно підібрати, звертаючи увагу на фізико-хімічний склад грунту і розвиток транспортної інфраструктури району. Журавлина є вологолюбної культурою і не боїться заморозків. Тому вона добре росте в північних областях України, при цьому засаджена плантація може давати врожай протягом 60 років.
Витрати за проектом передбачені за такими статтями:
• придбання земельної ділянки;
• земельні роботи по формуванню «журавлинних» чеків;
• покупка необхідної сільськогосподарської техніки та обладнання для переробки ягід;
• будівництво складських приміщень для зберігання техніки і врожаю;
• забезпечення посадкової кампанії;
• поповнення оборотних коштів, необхідних для виплати заробітної плати персоналу, фінансування адміністративних та інших витрат, пов’язаних з реалізацією проекту.

Найбільша частина від загального обсягу витрат (36%) буде витрачена на проведення посадки і догляд за журавлиною. На обладнання з переробки та фасування ягід необхідно 25% коштів. Ще 10% інвестицій необхідно на здійснення будівельних робіт і закупівлю сільгосптехніки. Гроші, що залишилися підуть на менш ємні статті витрат.
Рентабельність продажів створеного за даним бізнес-плану підприємства складе 36,9%, що означає майже 37 центів чистого прибутку в кожному доларі одержуваного доходу.

Передає AgroNews за матеріалами Pro-Consulting

Александра Ильченко

Ніщо так не прикрашає наш агросектор, як блондинки 🙂

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я