Українська зернова асоціація (УЗА) за підтримки ЄБРР в рамках ініціативи EU4Business, а також за сприяння Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і Міністерства аграрної політики та продовольства України 18 травня 2018 року проведе безкоштовний навчальний семінар для представників елеваторів Хмельницької та Вінницької областей щодо впровадження системи HACCP.

Такі навчання вже відбулися в Києві, Полтаві, Харкові, Тернополі, Дніпрі, а також будуть проведені ще у таких містах України: Кропивницькому, Одесі, Херсоні та Миколаєві.

Практичний семінар відбудеться 18 травня о 09:30 в м. Вінниця, вул. Соборна, 15-а (Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації, 5 поверх).

Участь в семінарі для представників елеваторів безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Для реєстрації необхідно заповнити онлайн форму https://goo.gl/forms/d1ucXZVuNX1WPtz83 . Просимо надати ваші реєстраційні дані зазделегідь, але не пізніше ніж за 5 днів до проведення семінару у вашому регіоні.

Календар проведення практичних семінарів:

Місто Дата Рекомендовані області
Вінниця 18.05.2018 Вінницька, Хмельницька
Одеса 25.05.2018 Одеська
Кропивницький 01.06.2018 Кіровоградська
Херсон 22.06.2018 Херсонська
Миколаїв 27.06.2018 Миколаївська

Такі практичні семінари є актуальними, адже починаючи з 20 вересня 2018 року впровадження системи HACCP є обов’язковим для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей).

Як пояснюють в УЗА, система НАССР це інструмент управління, який можна застосувати до широкого кола простих та складних операцій, і не обмежується великими організаціями. Основною метою впровадження системи НАССР є забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу». Таким чином, впровадження системи НАССР на елеваторах не лише гарантуватиме безпечність вітчизняного зерна під час зберігання та транспортування, але і забезпечить конкурентні переваги та інвестиційну привабливість підприємства, а також підвищить економічний інтерес до українського зерна на міжнародній арені.

Разом з тим слід відзначити, що Держпродспоживслужба як основний регулятор ринку в Україні  здійснює державний контроль за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP). Тому, починаючи з 20 вересня 2018 року Держпродспоживслужба перевірятиме потужності, що провадять діяльність з харчовими продуктами на предмет впровадження системи HACCP.

Довідково

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points – Система аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Як відомо, 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Також, 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого, вимоги по впровадженню системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів, що вступає в дію з січня 2020 року.

UA GROUP

Ми – журналісти, які працюють на аграріїв, а не навпаки.

Долучайтесь до нашої дружної команди, до колективу думаючих людей.

Приєднуйтесь до UA Group Media!

Відповісти

Введіть свій коментар!
Вкажіть, будь ласка, своє їм'я